אנטיגן או לא אנטיגן? זו השאלה.

אנטיגן או לא אנטיגן—זו השאלה..!

בדיקות אנטיגן הינה הבדיקה המהירה ביותר לנוכחות נגיף הקורונה בדגימות מדרכי הנשימה (לוע ונחיריים) של הנדגם. הבדיקות מבוצעות באתר הדיגום תוך פרק זמן מינימלי (15 דקות לרוב), ומאפשרות החלטות טיפוליות ואפידמיולוגיות (כמו בידוד למשל) במהירות.

מטרת המבחן היא להוות כלי לאבחון תחלואה חבויה, בדיקות סקר להגנה על אוכלוסייה פגיעה, ולבדיקה המהירה יתרון ב"קיום שגרת חיים בצל הקורונה" ופתיחת המשק במצבי תחלואה נמוכה.

המדובר בבדיקות  המאתרות שברי חלבונים של  נגיף הקורונה (ולא מקטעי RNA שלו, לא חומר גנטי כמו בבדיקות (PCR , בעיקר של חלבון N (N=Nucleocapsid ) שהוא חלבון המעטפת של החומר הגנטי הארוז בתוך הקופסית של נגיף הקורונה. חלבון N הוא הוא גם אותו אנטיגן המעורר את מערכת החיסון בגוף ליצור נוגדנים ((Antibodies כנגד הנגיף.

 

סימני השאלה בנוגע ל"דיוק" של בדיקות האנטיגן

תוצאה חיובית הינה ב 99% ספציפית (מותאמת לבדיקת נוכחות הנגיף) אך רגישות הבדיקה,
(היכולת שלה לגלות את נגיף הקורונה בכל החולים בהם הנגיף נוכח בדרכי הנשימה) נמוכה יחסית ונע בין 44% בחולים א-תסמיניים ל-79% בחולים תסמיניים (ISDA, 2022).

הסיבה לכך היא, שנדרש עומס נגיפי גבוה בכדי לקבל ממצא חיובי: עומס נגיפי גבוה נוכח בדגימה המתקבלת בשלב ההתחלתי עד החריף והסוער של המחלה, פחות בשלבים המוקדמים בתחילתה ובסופה: בשלב ההתחלתי והסופי של המחלה יכול להתקבל ממצא שלילי שהוא שלילי שגוי בגלל מיעוט חלקיקי נגיף.

ממצא שלילי במבחן אנטיגן לא יחשב כממצא מעבדתי שלילי לקורונה. יש לתקף אותו במבחן PCR.

תוצאה שלילית במבחן האנטיגן המהיר אומרת במילים אחרות שגם אם הנדגם ימצא שלילי שגוי, כלומר חיובי, אך בעומס נגיפי מאוד נמוך, הוא איננו מדביק את הסביבה שלו במהלך 24 השעות שלאחר הבדיקה. זהו גם משך הזמן בו לתוצאה זו של הבדיקה יש משמעות.

 

כך, בכדי לתקף ממצא שלילי נדרש הנדגם לבצע מבחן חוזר בשיטת PCR בכדי לשלול אפשרות שהוא בתחילת או בסוף המחלה עם עומס נגיפי נמוך מכדי שמבחן האנטיגן יגלה אותו. רגישותו של מבחן ה PCR בהשוואה מגיעה למעל 95% מכלל חולי הקורונה כי הוא מסוגל לאבחן קורונה גם בנוכחות 50 מולקולות של  RNA נגיפי בלבד, כמות מזערית מול מיליארדי חלקיקי הנגיף הנוכחים בדרכי הנשימה של חולה פעיל.


התנאים בהם יש לבצע את הדיגום לאנטיגן

התנאי לביצוע מבחן האנטיגן המהיר מלווה במספר אזהרות:

נדגמים עם דימומים מהאף, ואנשים שעבור ניתוחי פנים\ראש  ב-6 החודשים האחרונים ידגמו רק מהלוע. יש לנקוט משנה זהירות בנדגמים עם נזם \ Piercing בנחיריים. ככל שניתן לבקשם שירחיקו את הנזם. אין להכניס מזון לפה בחצי השעה שקדמה לבדיקה. אם הנדגם לא עשה כן, ימתין 30 דקות עד לביצוע הבדיקה.

  

בדיקות ביתיות ובדיקות מוסדיות\מפוקחות

הבדיקות המוכנות "בדיקת אנטיגן מוסדיות" הוגדרה על ידי משרד הבריאות בעיקר כדי לתת מענה לצורך באישור כניסה לבתי הספר, גנים ולאירועי תרבות וכנסים, או למעקב אחר רמת התחלואה בקרב האוכלוסייה.  אין הבדל בין הערכה המשמשת לבדיקת אנטיגן ביתית לבין הערכות המשמשות לבדיקות מוסדיות.  ההבדל העיקרי הוא בפיקוח על הדיגום וביכולת להנפיק אישור רשמי עם קבלת התוצאה.

 

הבדיקות המוסדיות מבוצעות במקומות המורשים על ידי משרד הבריאות  באמצעות  צוותים שעברו הסמכה בביצוע הבדיקה ועבודתם מבוקרת. באתרי הדיגום של צ'ק טו פליי אנו מבצעים בדיקות אנטיגן מוסדיות. בדיקות אנטיגן מוסדיות מתועדות במערכות של משרד הבריאות ומשמשות, בהתאם להנחיות המשתנות כל העת כבסיס לחקירות אפידמיולוגיות.

 

האם בדיקת אנטיגן מוסדית עולה כסף?

ההנחיות בתחום זה משתנות מעת לעת ויש לעקוב אחריהן באתר משרד הבריאות. בעקרון, בדיקות אנטיגן המיועדות לצורך קבלת אישור נסיעה לחו"ל (דרכון רפואי) הינן בדיקות בתשלום.

עבור יתר המטרות יש לשים לב להנחיות העדכניות של משרד הבריאות.  נכון למרץ 2022 ילדים בגיל  3 חודשים עד 12 שנים ומנועי חיסון (יש להציג אישור) – הבדיקות ניתנות ללא עלות בתחנות המורשות על ידי משרד הבריאות. מגיל 12 ואילך הבדיקות נעשות ללא עלות במוקדים המורשים על ידי משרד הבריאות במקרה של חשיפה למאומת לקורונה או בשל הופעת תסמינים המעלים חשד לקורונה. בשאר המקרים – הבדיקות נעשות בתשלום.

 

מאת: ד"ר יורם כנס- מיקרוביולוג קליני ראשי, מנהל מקצועי של אגף הדוגמים

 

ספרות:

מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה  מסמך 194 מה 20.11.20

בדיקות POCT מהירות מראות פוטנציאל לתמיכה במערך הבדיקות הקיים.

https://corona.health.gov.il/testing-lobby/test-types/

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antigen-tests-guidelines.html

 

ISDA, Rapid Testing (last reviewed April 2022) available at: https://www.idsociety.org/covid-19-real-time-learning-network/diagnostics/rapid-testing

מאמרים נוספים

בדיקות סרולוגיות- מדוע ומתי?

מהי בדיקה סרולוגית ומדוע להיבדק בה? בבדיקה סרולוגית בודקים בדמו של הנבדק נוכחות של נוגדנים (Antibodies) לקורונה. נוגדנים הם חלבונים שמערכת החיסון שלנו מייצרת למחזור הדם שתפקידם לנטרל את פעילות הנגיף. נוכחות נוגדנים הינה עדות לכך שהנבדק חלה בעבר במחלה

קרא עוד »

בדיקות PCR- מדוע ולמה?

המאפיינים של הבדיקה האמינה ביותר לנגיף הקורונה בדיקה ה PCR נחשבת לבדיקה האמינה ביותר לגילוי נגיף הקורונה. היא מגלה את הנגיף ברמה המולקולארית: דרך חיפוש אחר אבני הבניין שלו: הגנים.  הבדיקה מתבססת על בדיקה הקרויה Quantitative Polymerase Chain Reaction או

קרא עוד »